Thursday, September 11, 2008

Nåldyna

Jag har fått en förfrågan om hur man gör enkelt gör en nåldyna.

Man börjar med ett råmaterial, förslagsvis tovar man en lämplig bit själv. Den får inte vara för tjock eftersom det blir tungt att sy ihop den då, men inte heller för tunn... Man klipper sedan ut i rutat papper två mallar; en rund med en dm på 9 cm, en avlång med sidan 5 cm gånger 29 cm. Dessa mått kan självklart varieras efter eget önskemål!

När det är gjort klipper man ut två runda och en avlång i ullmaterialet. Sen är det fritt fram att brodera eller dekorera på valfritt sätt. Jag broderar ofta endast på den avlånga delen...

Sen när man känner sig nöjd med dekoren är det dags att sy ihop nåldynan. Då sätter man den avlånga delen kant i kant med en rund del och syr langettstygn med en stark lintråd. Fortsätt tills del långa delen är fastsydd hela vägen runt, då sammanfogas kortändarna och nu har du som en liten "burk". Fyll den med ullbitar eller vadd av något slag, lagom mycket!

När det är gjort sys även toppen på med langettstygn. Slutligen drar jag en tråd igenom toppen och botten och upp igen, två ggr med två tvådar. En knut på toppen sen är nåldynan färdig!

No comments: